Eerste Primoris debat rond voedselintegriteit smaakt naar meer

Primoris wil actief bijdragen tot de verbetering van voedselveiligheid, productkwaliteit en duurzaamheid. Kennis en expertise liggen aan de basis van onze activiteiten en we willen in dialoog gaan met onze klanten en alle stakeholders in de agrovoedselketen over toekomstige ontwikkelingen en trends.

Daarom heeft Primoris op donderdag 20 september zijn eerste interactieve debat georganiseerd rond voedselintegriteit in evoluerende voedselsystemen: Reflection on the role of food integrity in evolving food systems

Inleiding

Het kader werd geschetst door Dr. Pieternel A. Luning (Associate Professor in Food Quality Management, Wageningen Universiteit & Research) en Prof. dr. ir. Liesbeth Jacxsens (Ciboris vzw en Ghent University, Department of Food Technology, Food Safety and Health).

Voedselintegriteit omvat meer dan alleen traditionele elementen zoals voedselveiligheid en kwaliteit. Andere elementen zoals impact op het ecosysteem en sociaal welzijn in de agrovoedingsketen worden steeds belangrijker in toekomstgerichte voedingssystemen. Binnen voedselintegriteit is een shift aan de gang van productgerelateerde eigenschappen (zoals kwaliteit, veiligheid en nutritionele waarde) naar de manier waarop voeding wordt geproduceerd (op een ecologisch en maatschappelijk aanvaardbare manier).

De combinatie van deze drie elementen – nl. voedselveiligheid & kwaliteit, het ecosysteem en sociaal welzijn – in een voedingssysteem kunnen leiden tot opportuniteiten maar eveneens tot conflicterende situaties. Als we bijvoorbeeld minder fungiciden gebruiken (wat ten goede komt van het ecosysteem), kunnen we dan meer problemen verwachten met mycotoxines en schimmels? Of wat als we het hele jaar door verse producten willen aanbieden, moeten we dan aankopen in regio’s waar het sociaal welzijn van telers minder gerespecteerd wordt?

Levendig debat

We hebben inspirerende panelleden uitgenodigd om mee na te denken over dit actueel thema. Zij vertegenwoordigden bovendien verschillende sectoren binnen de agrovoedselketen (toeleveranciers, primaire productie, verwerkende industrie en retail):

  • Mr. Ronald Guendel, Global Head of Food Chain Relations bij Bayer Division Crop Science
  • Mr. Pieter Verhelst, bestuurder bij Boerenbond, verantwoordelijk voor het macro-economisch beleid
  • Mr. Luc Beerens, Global Sustainable Sourcing Director bij Mars Food
  • Mr. Bernard Haspeslagh, Group Crop Production Director bij Ardo NV
  • Mr. Pascal Léglise, Corporate Social Responsibility & Quality Sustainable Development Director bij Carrefour Belgium
  • Mr. Jean Van de Put (FoodBlue Consulting), food retail expert met meer dan 21 jaar ervaring in kwaliteit en aankoop op directieniveau

De panelleden hadden elk hun eigen visie over voedselintegriteit en over de manier waarop dit een rol kan spelen in hun bedrijf. Rode draad was de diversificatie en het feit dat verschillende voedingssystemen (zoals het globale en regionale voedingssysteem) tegelijk aanwezig (zullen) zijn op de markt. Consumenten zijn echter meer en meer verschillend en vertonen eveneens verschillend gedrag. Daarom kunnen we in Europa in de toekomst verschillende voedingssystemen (en combinaties van voedingssystemen) verwachten. Sommige bedrijven willen de drie elementen van voedselintegriteit verwerken in één product, terwijl andere bedrijven meer diversiteit willen brengen in de producten (bv. producten die geproduceerd worden in maatschappelijk verantwoorde omstandigheden). Wel is het zo dat productkwaliteit en –veiligheid heilig zijn en dat smaak en gebruiksgemak van de consument altijd prioriteit hebben. Elk van de panelleden werkt rond voedselintegriteit, vaak in combinatie met het duurzaamheidsbeleid binnen het bedrijf. Er lopen projecten met lokale en globale leveranciers om voedselintegriteit te verbeteren. Het is wel zo dat, zolang prijs en productiviteit een drijfveer blijven, voedselintegriteit moeilijk te bereiken valt. Daarom dringen binnen bedrijven andere prioriteiten zich op. Zo vermeldde één van de panelleden: “Voedselintegriteit betekent dat je moet doen wat je zegt en dat je zegt wat je doet. En je moet dit staven door integriteit van gegevens erin op te nemen”.

Uit het panelgesprek kwam duidelijk naar voor dat organisaties en bedrijven in de agrovoedselketen op zoek zijn naar mogelijkheden om producten te diversifiëren en om te communiceren naar hun klanten over voedselintegriteit.

Live voting

Parallel aan de panelleden kreeg het publiek enkele vragen die ze via live voting konden beantwoorden. Opvallend was de vraag voor welk element van de drie binnen voedselintegriteit nog het meest evolutie in de komende jaren is weggelegd. En waar dus nog het meeste werk ligt om het te verwezenlijken. Het ecosysteem kreeg met 63% duidelijk de meeste stemmen, tegen 16% voor voedselkwaliteit/veiligheid en 20% voor sociaal welzijn. De meerderheid van het publiek is eveneens van mening dat voedselintegriteit belangrijk is en dat het een uitdaging is om dit de komende jaren verder te implementeren in de voedselketen.

Foto’s

Voor meer foto’s, klik hier.

Bedankt!

We willen alle panelleden, sprekers en het publiek danken om deel te nemen aan de eerste editie van het Primoris debat. Indien u suggesties heeft voor onderwerpen voor een volgende editie, laat het ons zeker weten via communications.be@primoris-lab.com