Newsletter #5 – Augustus 2016

 

 

 

R&D: Resultaten studie en remediëring van perchloraat in de teelt van bladgewassen onder glas

Als spin-off van de Belgische Universiteit van Gent, hecht Primoris Belgium nog altijd veel belang aan onderzoek en ontwikkeling. Daarom nemen we deel aan talrijke onderzoeksprojecten om zo op de hoogte te blijven alle recente ontwikkelingen. Niet alleen vergroten we zo onze eigen kennis, maar het stelt ons eveneens in staat om onze analysemogelijkheden verder te optimaliseren en dat is dan weer een groot voordeel voor onze klanten.

Van december 2014 tot mei van dit jaar nam Primoris Belgium deel aan een studie- en remediëringsproject van perchloraat in de teelt van bladgewassen onder glas. Bij dit project waren 3 partners betrokken, nl. Primoris Belgium, Inagro en PSKW (andere betrokken partijen waren LAVA en Belfertil). Het onderzoeksproject dat tot deze resultaten leidde, werd gesubsidieerd door de FOD Volksgezondheid. 

Dit project is nu afgerond en we sommen graag enkele resultaten voor u op.

Primoris heeft een analysetechniek ontwikkeld en gevalideerd voor de bepaling van perchloraat in meststoffen en is daarbij gestart vanaf de bestaande geaccrediteerde methode voor groenten en fruit. De performantie van de ontwikkelde methode is in overeenstemming met de SANCO-guidelines. De methode wordt ter accreditatie aangeboden met een rapporteerlimiet < 0,05 ppm.

Daarnaast heeft Primoris de bestaande methode op perchloraat gebruikt voor een aantal proeven waardoor we inzicht hebben gekregen in:

  • de accumulatie van perchloraat in bodem en gewas bij toedienen van verschillende gehaltes aan perchloraat in meststoffen
  • de invloed van watergift en nitraat in de bodem op de perchloraatopname
  • de invloed van oogstdatum op perchloraatgehalte in gewas
  • de variatie van het perchloraatgehalte in het gewas en de bodem binnen éénzelfde teelteenheid
  • de verdeling van perchloraat in de plant
  • de invloed van culinaire bewerkingen op het perchloraatgehalte

Meer info

Wenst u meer details over de resultaten van dit project? Neem dan gerust contact op met ons via email communications.be@primoris-lab.com.

 

 

 

 

 

 

footer