Newsletter #9

 

 

 

EU-rapport 2015 over pesticideresiduen in voeding

Source: official press release EFSA

Deze maand heeft EFSA het EU-rapport van 2015 gepubliceerd over pesticideresiduen in voeding (volledig verslag in het Engels).

De cijfers tonen aan dat voeding die in de EU wordt verbruikt, grotendeels vrij blijft van pesticideresiduen of dat de residuen binnen de wettelijke limieten vallen. Volgens het laatste EFSA-controleverslag vallen meer dan 97% van de voedselstalen die, verspreid over Europa, in 2015 zijn verzameld, binnen de wettelijke limieten. Meer dan 53% ervan zijn vrij van kwantificeerbare residuen. Deze cijfers liggen in lijn met deze van 2014.

Kernpunten van het rapport

  • In 2015 hebben de deelnemende landen 84,341 stalen geanalyseerd op 774 pesticiden.
  • Het meerderheid van de stalen (69,3%) is afkomstige van EU-lidstaten, IJsland en Noorwegen; 25,8% zijn producten die geïmporteerd zijn uit andere landen. De afkomst van de resterende stalen is niet meegedeeld.
  • 97,2% van de geanalyseerde stalen valt binnen de limieten die toegelaten zijn volgens de EU-wetgeving. 53,3% van de geteste stalen bevatten geen kwantificeerbare residuen, terwijl 43,9% residuen bevatten die binnen de wettelijke grenzen vielen.
  • 5,6% van de stalen afkomstig uit niet-EU-landen, waren in overtreding. In 2014 was dat nog 6,5%. 
  • Voor producten afkomstig uit EU- en EER-landen, lag het aantal overtredingen op 1,7% van alle stalen, een lichte stijging t.o.v. vorig jaar (1,6%)
  • Voor stalen die bedoeld zijn voor zuigelingen en peuters, bevatte 96,5%  geen residuen of residuen binnen de wettelijke grenzen.
  • Bij biologische voeding, bevatten 99,3% geen residuen of residuen binnen wettelijke limieten
  • De meerderheid van stalen van dierlijke producten (84,4%) bevatten geen kwantificeerbare residuen.

In dit jaarlijks rapport analyseert EFSA eveneens de resultaten van het gecoördineerd controleprogramma van de EU (EUCP), waarin de rapporterende landen stalen analyseren van dezelfde “mand” van voedingsproducten. In 2015 ging het om aubergines, bananen, broccoli, olijfolie van eerste persing, sinaasappelsap, erwten, zoete pepers, tafeldruiven, tarwe, boter en eieren.

De zwaarste overtreding is vastgesteld voor broccoli (3,4% van  de stalen), gevolgd door tafeldruiven (1,7%).  In uitzonderlijke gevallen zijn overtredingen vastgesteld voor olijfolie, sinaasappelsap en kippeneieren. Voor boter zijn geen overtredingen vastgesteld.

EFSA heeft ook een risicobeoordeling over opname via de voeding uitgevoerd, gebaseerd op dit EUCP. Zowel voor korte als lange termijnblootstelling, luidt het besluit van EFSA dat het risico voor consumenten laag is.

In 2012 zijn dezelfde producten geanalyseerd en sindsdien is het algemeen overschrijdingspercentage licht gedaald van 0,9% naar 0,8% in 2015.

 

 

 

 

 

 

footer