Newsletter #9

 

 

 

Methode-update: lancering van kwalitatieve GMO-screening onder accreditatie

We willen onze klanten continu ondersteunen met de beste service en de meest relevantie analyses. We zijn dan ook verheugd om onze service uit te breiden met kwalitatieve GMO-screening onder accreditatie. Dankzij deze uitbreiding zijn we in staat om de aan- of afwezigheid van GMO te detecteren op een uitgebreid gamma van matrices.

Definitie

Genetisch gemodificeerde organismen (GMO) zijn organismen (bv. Planten) waarvan het genetisch material (DNA) genetisch gewijzigd is om er een nieuwe eigenschap aan toe te voegen die niet van nature voorkomt in het organisme via natuurlijke recombinatie of voortplanting. Enkele voorbeelden in voedselgewassen:  betreffen bestendigheid tegen een herbicide of andere chemische behandelingen, tegen bepaalde ziektes, … De meest voorkomende genetisch gemodificeerde gewassen zijn soya, maïs, koolzaad en katoen.

Nut van GMO-analyses

Er is een Europese wetgeving inzake GMO’s van kracht die twee hoofdoelstellingen heeft, nl. bescherming van de menselijke gezondheid en de verzekering van het vrij transport van veilige levensmiddelen en diervoeders.
Voeding en dierenvoeder afkomstig van GMO’s of die GMO’s bevatten, moeten gelabeld zijn. Er kunnen sporen aanwezig zijn conventionele levensmiddelen en diervoeders als een gevolg van onvoorziene of technisch niet te voorkomen aanwezigheid tijdens het zaaien, telen, oogsten, transport of verwerking. De drempelwaarde voor labeling van toegelaten GMO’s is 0,9%:

  • Verordening (EG) No 1829/2003 inzake genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders.
  • Verordening (EG) No 1830/2003 betreffende de traceerbaarheid en etikettering van genetisch gemodificeerde organismen en de traceerbaarheid van met genetisch gemodificeerde organismen geproduceerde levensmiddelen en diervoeders

Waarom is Primoris uw ideale partner voor GMO-analyses?

  • We bieden een bijzonder betrouwbare methode aan in samenwerking met een betrouwbare partner met wetenschappelijk bewezen expertise inzake GMO’s.
  • Snelle screeningmethode
  • Gespecialiseerde service inzake high-level interpretatie van de analyseresultaten en wetgeving.
  • Na een positieve screening kunnen we u ook helpen met GMO-identificatie en –kwantificatie.
  • GMO-analyses kunnen samen met andere analyses worden aangevraagd. (bv. op pesticiden).

 

Identikit

Productcode

GMOS1_01_A

Parameters

GMO aan-/afwezigheid

Identificatie en kwantificatie mogelijk op aanvraag en na overleg

Geaccrediteerde matrices

Pure grondstoffen en afgeleide, verwerkte vaste producten (bv. van soyabonen, maïs, koolzaad, rijst, ...)

Technologie

real-time PCR

Rapporteertermijn

5-7 werkdagen

Staalhoeveelheid

1 kg (aanbevolen hoeveelheid)

 

Meer info?

Contacteer uw vast aanspreekpunt of onze klantendienst via customercare.be@primoris-lab.com of +32(0)9 330 10 10.

 

 

 

 

 

 

footer