NIEUW in ons portfolio vanaf 21 augustus: tropaanalkaloïden

Op maandag 21 augustus voegen we de analyse van de tropaanalkaloïden atropine en scopolamine toe aan ons portfolio. Deze analyses zijn relevant voor klanten die werken met gierst, sorghum, boekweit, voedingsadditieven, kruidenthee, peulgroenten, oliezaden en afgeleide producten.

Over tropaanalkaloïden

Tropaanalkaloïden (TA) zijn secundaire metabolieten die van nature voorkomen in planten van verschillende families. De TA’s zijn verantwoordelijk voor de giftige effecten van sommige van deze planten en worden teruggevonden in alle delen van de planten.
Datura is een geslacht van negen soorten giftige bloeiende planten in de nachtschadefamilie (Solanaceae). De aanwezigheid van TA’s in datura is alom gekend en de twee bekendste vertegenwoordigers van TA’s in planten zijn atropine en scopolamine.

Risico’s en relevante matrices

Planten die tropaanalkaloïden bevatten, zijn mogelijke contaminanten van verscheidene levensmiddelen en diervoeders, aangezien deze planten dichtbij of tussen volgende gewassen groeien: lijnzaad, sojaboon, sorghum, gierst, zonnebloem, boekweit en afgeleide producten. De TA-zaden kunnen niet makkelijk verwijderd worden via sortering of reiniging.

Bewezen intoxicaties bij mensen zijn vaak het gevolg van fouten in de productie van kruidenpreparaten en thee.
Bij zuigelingen en peuters kan een acute overdoses leiden tot een verlaging van de hartslag.

Bestaande Europese regelgeving

  • Verordening (EG) 239/2016, tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1881/2006, legt een maximumgehalte aan tropaanalkaloïden op van 1,0 μg/kg in bepaalde voedingsmiddelen op basis van granen voor zuigelingen en peuters.
  • In Aanbeveling (EU) 2015/976 wordt aan de lidstaten gevraagd om de aanwezigheid van tropaanalkaloïden in levensmiddelen te monitoren, en met name in: granen en van granen afgeleide producten, voedingssupplementen, thee en kruidenthee, leguminosen (vers, zonder schil), gedroogde peulvruchten en oliehoudende zaden en afgeleide producten.

Technische info

Lanceringsdatum

21 augustus

Productcode

 

TROP_01_A*
*Selecteer deze code wanneer u stalen registreert in extranet.

Parameters

atropine en scopolamine

Technologie

LC-MSMS

Onder accreditatie?

JA

Rapporteerlimiet

1,0 µg/kg

Analysetermijn

Standaard: 3-5 werkdagen
Snellere rapporteertermijnen zijn mogelijk. Contacteer ons voor meer details.

 

Meer info

De nieuwe interne certificaten zullen op de klantenzone van onze website beschikbaar zijn vanaf 16 augustus.
Voor alle vragen kan u terecht bij uw marktmanager of onze klantendienst.