Volgens sommigen zouden organische teelt, en daaruit volgend, organische voedingsproducten moeten beschouwd worden als conventioneel aangezien de mens eeuwenlang voedsel heeft geteeld op een organische manier. Vandaag de dag staat organische teelt voor teelt op ecologische basis. Deze wordt gedefinieerd door ecologische en proactieve procedures die de vruchtbaarheid van de grond behouden en verbeteren, die bodemerosie voorkomen en die de biodiversiteit promoten en versterken. Verder vormen ook beperking van het gezondheidsrisico voor mens en dier en het behoud van natuurlijke grondstoffen belangrijke pijlers van organische teelt. 

Organische producten zijn dan ook niet alleen maar producten zonder pesticideresidus, maar ze zijn het gevolg van een specifieke teeltwijze.

Wetgeving

Voor organische producten bestaat geen formele EU-regelgeving. De Europese Unie werkt aan een formele wetgeving, maar deze is tot op heden nog niet officieel vastgelegd.

Meer info

Analyses

Voor de BIO-markt biedt Primoris verschillende methoden aan waarvoor de rapporteerlimieten van gewasbeschermingsmiddelen overeenkomstig de regels zijn voor organische productie.

Meer info

Certificering

Specifiek voor de BIO-markt is Primoris erkend door het Duitse Bundesverband Naturkost Naturwaren (BNN) en het Nederlandse BIOKAP. 

Meer info

Service

Bent u een speler op de organische markt en bent u geïnteresseerd in onze diensten? Contacteer ons. 

Meer info

Newsletter highlight

Succesvolle relana audit

Primoris maakt deel uit van relana®, de kwaliteitscirkel van een tiental Europese labo's op het vlak van analyse van pesticiden en contaminanten. Eerder dit jaar was er een relana audit in Primoris en hierbij kregen we uitstekende feedback. In de eerste plaats staat het labo op een hoog en stabiel kwaliteitsniveau en daarnaast waren de auditoren ook onder de indruk van de bekwaamheid van onze mensen.

Lees meer artikels

Flash news

Acrylamide - methode update

Dankzij de inspanningen van ons in-house R&D team kunnen we nu de analyse van acrylamide aanbieden met een drastisch lagere doorlooptijd en kunnen we de huidige rapporteerlimiet verlagen naar 20 ppb.

Wetgeving | Anorganisch arseen in granen, rijst en babyvoeding

Op 06/03/2023 publiceerde de Europese Commissie hun verordening 2023/0465 omtrent de maximumgehalten aan anorganisch arseen in bepaalde levensmiddelen.

Maleïne hydrazide via LC-MS/MS

Vanaf nu analyseren we maleïne hydrazide (MH) met LC-MS/MS en niet langer met UV, met snellere en meer precieze resultaten als gevolg.