Noutăţi # 2 - decembrie 2016

 

 

 

EFSA: Rezultatele Raportului UE 2014 cu privire la reziduurile de pesticide din produsele alimentare

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a publicat raportul pentru 2014 al Uniunii Europene cu privire la reziduurile de pesticide din alimente. Concluziile raportului constată că 97% din mostrele de alimente colectate în Uniunea Europeană sunt libere de reziduuri de pesticide sau conțin urme care se încadrează în limitele legale. Concluzia face parte din cel mai recent raport anual al EFSA privind reziduurile de pesticide din produsele alimentare, care analizează rezultatele aproape 83.000 probe alimentare din cele 28 de state membre ale UE - inclusiv Croația pentru prima dată - precum și în Islanda și Norvegia.

Prezentul raport sintetizează rezultatele programului de monitorizare 2014 coordonat de EU și rezultatele activităților de control generale (raportate ca programele naționale de control). În timp ce programele naționale de control se bazează, în principal de risc, concentrându-se pe anumite tipuri de produse, pesticide sau produse care provin din țări în care, în trecut, s-a observat un număr crescut de încălcări, programul coordonat al UE are ca scop preluarea unui instantaneu reprezentativ al situației de reziduuri pe produse alimentare disponibile pentru consumatori. În cadrul 2014 programului coordonat al UE, țările raportoare au fost invitate să analizeze 12 produse alimentare diferite (fasole cu păstăi, morcovi, castraveți, mandarine sau portocale, pere, cartofi, spanac, orez, făină de grâu, ficat de rumegătoare, porcine sau păsări de curte, păsări de curte mușchi / grăsime).

Principalele constatări:

  • 97% din probele analizate au fost în limitele legale.
  • Dintre acestea, 53,6% au fost libere de reziduuri cuantificabile și 43,4% conțineau reziduuri care au fost admise în cadrul concentrațiilor.
  • Dintre eșantioanele care provin din țările UE / EEA, 1,6% conțineau reziduuri care depășesc limitele legale; cifra corespunzătoare pentru probele din țările terțe, a fost de 6,5%.
  • Nu există reziduuri cuantificabile descoperite în 91,8% din probe de alimente pentru copii.
  • 98,8% din produsele ecologice au fost fie libere de reziduuri sau reziduuri conținute în limitele legale.
  • EFSA a folosit datele din raport pentru a evalua dacă expunerea curentă prin alimentație la reziduurile de pesticide prezintă un risc pentru sănătatea europenilor, pe termen lung (cronic) sau pe termen scurt (acut). În ambele cazuri, Autoritatea a concluzionat că este puțin probabil să reprezinte o amenințare pentru sănătatea umană de expunere.

Raportul Uniunii Europene privind 2014 Reziduuri de pesticide din alimente: aici

Sursa: © Freshfel.org / Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, 2016

 

 

 

 

 

 

footer