Bilten #2 – Decembar 2016

 

 

 

EFSA: Rezultati izveštaja o reziduima pesticide za 2014. godinu

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) je objavila izveštaj Evropske Unije za 2014. Godinu za residue pesticide u hrani. Nalazi izveštaja zaključuju da 97% uzoraka hrane prikupljenih u Evropskoju Uniji  ne sadrže residue pesticide ili sadrže pesticide u tragovima unutar zakonskih limita. Zaključak je deo najnovijeg EFSA godišnjeg izvestaja o reziduima pesticide u hrani, koji analizira rezultate od skoro 83.000 uzoraka hrane iz 28 zemalja članica EU. – uklljučujući Hrvatsku po prvi put – kao i Island i Norvešku.

Ovaj izveštaj sumira rezultate iz EU koordinisanog programa monitoringa za 2014. godinu i rezultate ukupne kontrolne aktivnosti (izveštaji nacionalnih programa kontrole). Dok su nacionalni programi kontrole uglavnom bazirani na riziku, sa fokusom na određene proizvode, posmatranje pesticida i proizvoda sa poreklom iz zemalja gde se u prošlosti pojavljivao rastući broj  kršenja pravila. EU koordinisani program prikazuje reprezentativnu sliku rezidualne situacije u prehrambenim proizvodima koji su dostupni potrošačima.U okviru EU koordinisanog programa za 2014. godinu, od zemalja učesnica se zahtevalo da analiziraju 12 različitih prehrambenih proizvoda (pasulj sa mahunom, šargarepa, krastavac, mandarina ili narandža, kruška, krompir, spanać, riža, pšenično brašno, jetra preživara, svinje ili živine, meso/mast živine).

Glavni nalazi:

  • 97% analiziranih uzoraka su u zakonslim limitima
  • Od ovoga, 53.6% su bili bez merljivih rezidua, a 43,4% su sadržala residue koji su bili u dozvoljenim koncentracijama.
  • Od uzoraka poreklom iz EU/EEA zemalja, 1.6% je sadržalo residue preko zakonskih limita; uzorci iz trećih zemalja sa reziduima preko zakonskih limita dostigli su 6.5%.
  • Nemerljivih rezidua je nađeno u 91.8% uzoraka hrane za bebe.
  • 98.8% organskih proizvoda su bili bez rezidua oli su sadržali residue u zakonslim limitima.
  • EFSA je koristila podatke iz izveštaja za trenutnu dijetetsku izloženost reziduima pesticide koji predstavljaju rizik za zdravlje i to dugorajno (hronično) i kratkotrajno (akutno). U oba slučaja, zaključuje se da izloženost reziduima redstavlja malu verovatnoću rizika po ljudsko zdravlje.

The 2014 European Union Report on Pesticide Residues in Food: ovde

Izvor: © Freshfel.org / European Food Safety Authority, 2016

 

 

 

 

 

 

footer