Bilten #2 – Decembar 2016

 

 

 

Lansiranje pouzdanih analiza na Norovirus i Hepatitis A

Počev od 2. Januara, PRIMORIS je Vaš pouzdan partner i za analize virusa u hrani: Norovirus (tipovi GI i GII) i Hepatitis A. Zahvaljujući intezivnoj saradnji sa ekspertima u oblasti virologije, mikrobiologije i čuvanja hrane, uspeli smo da razvijemo metod koji nudi najveću moguću pouzdanost za tešku Nov i HAV detekciju.

Akreditacija

15. i 16. Decembra 2016. godine, Laboratorija za mikrobiologiju i virologiju PRIMORIS Bugarska je pozitivno ocenjena i odobrena za proširenje svog obima akreditacije. Eksterna procena od strane Izvršne agencije Bugarskog Akreditacionog Tela (EA BAS) u svrhu dobijanja ISO 17025 akreditacije za 14 mikrobioloških i 2 virološke metode

Akreditacioni sertifikat od strane BELAC-a možemo očekivati u prvoj četvrtini 2017. godine.

Uzorci-matrice

Možemo Vam ponuditi analize virusa u hrani na svežim proizvodima i voću:

  • neprerađeno povrće i voće
  • sečeno spremno za jelo povrće i voće
  • nepasterizovani sokovi od voća/povrća
  • zamrznuto voće i povrće

Specijalisti koji su učestvovali u razvoju metode

Naša procedura detekcije je bazirana na ISO Tehničkoj Specifikaciji 15216, koja opisuje kvantitativnu i kvalitativnu horizontalnu metodu za određivanje HAV i Nov u hrani koristeći RT-qPCR (ISO/TS 15216:2),

No Vi HAV detekcija je i dalje veoma zahtevna i otežana određenim ograničenjima, posebno u procesu ekstrakcije. Zbog toga, u razvoju naše metode, blisko smo sarađivali  sa dva internacionalno priznata stručnjaka iz polja virologije, mikrobiologije i čuvanja hrane: prof. dr. ir. Mieke Uyttendaele i Prof. dr. ir. Liesbeth Jacxsens iz akreditovane Laboratorije za mikrobilogiju hrane i čuvanje hrane, koja je deo Belgijskog Univerziteta u Gentu.

Zahvaljujući ovoj saradnji, a posebno znanju ovih eksperata, uspeli smo da dovedemo process ekstrakcije metoda na viši nivo. Ovo je dovelo da razvoj metoda nudi najveću moguću pouzdanost.

Izbegnite rizik i proverite Vaš Sistem menadžmenta bezbednosti hrane

Prošlih nekoliko godina primetili smo rastući broj upozorenja  i prijavljenih  epidemija virusa izazvanih hranom, pretežno povezanim sa Norovirusom (Nov) i Hepatitisom A (HAV). Norovirusi su  poslednje decenije u Evropi prepoznati kao glavni uzrok gastroenteritisa izazvanog hranom.

Evropske legislature i mikrobiološki kriterijumi su, u stvari, ograničeni kad se radi o Norovirusu i Hepatitisu A u svežim i obrađenim proizvodima. Ipak, svaki prehrambeni biznis proces mora ispuniti zahteve dobre prakse i HACCP-a, gde virusi mogu biti potencijalna šteta u određenom proizvodnom procesu. Preporučujemo Vam da izbegnete rizik i proverite Vaš Sistem menadžmenta bezbednosti hrane.

Cene i ostale informacije

Za više informacija, molimo Vas kontaktirajte market menadžera  ili naš tim za podršku klijentima.

 

 

 

 

 

 

footer