NOVO u našem portfolio: tropan alkaloidi

21. avgusta dodali smo analize tropan alkaloida: atropine and scopolamine našem portfoliju.Ove analize su bitne za klijente koji rade sa prosoom, sirkom, heljdom, dodatcima ishrani, (biljem) biljnim čajevima, legumnim povrćem, graškastim biljem, uljaricama i njihovim derivatima.

O tropan alkaloidima

Tropan alkaloidi (TA) su sekundarni metaboliti koji se prirodno pojavljuju u nekoliko familija biljaka. TA su odgovorni za toksične efekte za neke od ovih biljki i nalaze se u svim delovima biljke. Datura je rod od devet vrsta otrovnih cvetova koji pripadaju porodici Solanaceae. Prisustvo TA u rodu Datura je opšte poznato. Dva najpoznatija predstavnika TA u bilju su atropine i scopolamine.

Rizik i ciljane matrice

Biljke koje sadrže tropane alkaloid  su potencijalni kontaminenti raznih prehrambenih proizvoda i hrane za životinje, pošto ove biljke mogu rasti blizu ili između useva lanenog semena, soje, sirka, prosoa, suncokreta, heljde i proizvodima od njih. Ova semena se ne mogu lako otkloniti sortiranjem i čišćenjem.

Dokazana trovanja ljudi su obično rezultat greški u proizvodnji biljnih prerađevina i čaja.
Za mladu decu i odojčad, akutno predoziranje rezultira smanjenje srčane frekvencije.

Postojeće Evropske regulative i preporuke

  • Regulation EC 239/2016, izmena Commission Regulation 1881/2006, postavlja maksimalni nivo od 1,0 µg/kg za atropine i scopolamine u prerađenoj hrani od žitarica  i dečjoj hrani za odojčad i mladu decu, koje sadrže proso, sirak, heljdu ili njihove derivate.
  • Preporuka (2015/976) traži da se vrši monitoring TA u žitaricama (-proizvodima), proizvodima bez glutena, dodacima ishrani, (bilju) čajevima, legumnom povrću, graškastom bilju, uljaricama i njihovim derivatima.

Tehničke informacije

Datum lansiranja

21. Avgust

Šifra proizvoda

 

TROP_01_A*
*Molimo Vas izaberite ovu šifru kada registrujete uzorak putem extraneta

Parametri

atropine and scopolamine

Tehnologija

LC-MSMS

Akreditovano?

DA

Limit izveštavanja

1,0 µg/kg

Vreme izveštavanja

3-5 radnih dana
Brže izveštavanje je moguće. Kontaktirajte nas za više detalja.

 

Više informacija

Novi interni sertifikati će biti dostupni na našem portal za klijente na našoj web stranici počev od 16. Avgusta 2017.

Molimo Vas kontaktirajte  Vašeg market menadžera ili odeljenje brige o klijentima za više informacija o ovoj novoj analitičkoj metodi.