Newsletter #2 – Nov 2015

 

 

 

Analyse fosetyl en fosfonzuur. Methode: FAL_01_A

Primoris heeft zijn methode voor de analyse van fosetyl geüpdatet om een onderscheid te kunnen maken tussen fosetyl en fosfonzuur.

 

Fosetyl aluminium

 

Wat is het?

Het is een organische fosforhoudende component die gebruikt wordt als een systemische fungicide met een beschermende functie. Het wordt snel opgenomen in de bladeren of wortels van de plant, met translocatie in de plant zowel naar boven als naar beneden.

 

Hoe werkt het (actiemodus)?

Fosetyl aluminium is een systemische fungicide die werkt door de ontkieming van sporen en penetratie in de plant af te remmen en door  myceliumgroei en sporenproductie te blokkeren. Daarnaast werkt het efficiënt tegen verschillende bacteriële pathogenen bij planten.

 

Wetgeving

De huidige residudefinitie die vastgelegd is in Verordering (EC) N°396/2005 voor Fosetyl-Al omvat de som van fosetyl, fosforigzuur en zouten daarvan, uitgedrukt als fosetyl.

Momenteel zijn MRL’s vastgelegd op basis van Verordening N°991/2014. Deze MRL’s zijn van toepassing tot en met 31 december 2015. Na die datum, zal de MRL van 2 ppm van toepassing zijn voor sommige producten, tenzij anders bepaal door een verordening.

Fosfonzuur kan gedetecteerd worden na het gebruik van fosetyl en/of fosfonaten. De Europese commissie heeft beslist dat het niet duidelijk aan te tonen valt dat fosfonaten optreden als meststof en daarom is opname in Reg. 2003/2003 niet mogelijk. Zowel fosetyl als fosfonaten worden beschouwd als pesticiden en toelating door Reg. 1107/2009 is vereist. Voor beiden is de residudefinitie van Verordening (EC) N°396/2005 van toepassing en wordt herberekening naar de MRL van fosetyl-Al toegepast (onafhankelijk van de aard van de gevonden producten).

 

  

Analysemethode fosetyl

Naam methode: FAL_01_A

Detectietechnologie: LC-MS/MS

Rapporteerlimiet:

-  fosetyl:  RL 0.01ppm
-  fosforig zuur: RL 0.2ppm
-  Som, herberekend als fosetyl aluminium: RL 0.01ppm (wetgeving)

 

 

 

 

 

 

 

footer