Aandacht voor voedselfraude en -authenticiteit op tweede interactieve debatavond | Opleiding 3 april

De Primoris groep heeft op 20 februari haar tweede interactief debat georganiseerd in Gent. Centraal dit keer stonden voedselauthenticiteit en -fraude. En het moge duidelijk zijn dat voedselfraude een zorg is voor iedereen in de voedselketen.

De toon werd gezet door Liesbeth Jacxsens, Prof. Kwaliteitszorg en risicoanalyse/ Vakgroep levensmiddelentechnologie, voedselveiligheid en gezondheid, aan de  Universiteit Gent. Nadien lichtte gedelegeerd Bestuurder van FAVV Herman Dirickx de huidige controlewerkzaamheden toe rond dit thema.

Tijdens het debat zelf deelden panelleden van FAVV, FEVIA, SVZ International, Colruyt groep en Agristo NV hun visie, beleid en praktijkervaringen met het publiek, dat actief betrokken werd in het debat.

undefined“Voedselfraude is heel duidelijk een zorg voor iedereen in de agrovoedselketen”, aldus Carine De Clercq, general manager van de Primoris groep. “Deze zorg is niet verwonderlijk, want de jaarlijkse kost voor de voedingsindustrie die veroorzaakt wordt door voedselfraude, bedraagt zo’n 40 miljard euro. Als we afgaan op de interactie tijdens en de reacties na afloop van het debat, dan is het noodzakelijk dat de verschillende actoren uit de voedselketen hierover met elkaar in gesprek kunnen gaan. En wij willen als Primoris graag de mensen samenbrengen om in dialoog te gaan over actuele en toekomstige uitdagingen. Volgend jaar bestaat de Primoris groep bovendien 20 jaar en ook dan zullen we een debat inrichten.” Wordt dus zonder twijfel vervolgd. 

Op de foto (c) Primoris: Herman Diricks (Gedelegeerd bestuurder FAVV), Johan Hallaert (Directeur Voedingsbeleid FEVIA), Jacques Van Outryve (moderator), Louis Olde Hampsink (Agri Supply Quality Manager SVZ International BV), Lieven Porreye (verantwoordelijke kwaliteit Colruyt Group), Filip Wallays (CEO Agristo NV), Liesbeth Jacxsens (Professor Universiteit Gent), Carine De Clercq (General Manager Primoris groep)

3 april: Opleiding voedselfraude en -authenticiteit

Meer weten over voedselfraude en -authenticiteit? Op vrijdag 3 april organiseert Ciboris een doorgedreven opleiding voor kwaliteits- en aankoopverantwoordelijken in de agrovoedingsindustrie rond dit thema.

Inhoud opleiding:

  • Voedselfraude, - authenticiteit en voedselintegriteit: concepten en definities
  • Databases betreffende voorvallen en incidenten
  • Wettelijk kader voedselfraude en –authenticiteit
  • Food fraude vulnerability assessment: methodes (ontwikkeld in samenwerking met UGent) en oefeningen
  • Detectietechnieken voor opsporing van voedselfraude en –authenticiteit: pro en contra

Meer info en inschrijven: www.ciboris.org